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MUG, and observation of the results 
are described in paragraph (f)(6)(i) of 
this section. 

(8) The following materials are incor-
porated by reference in this section 
with the approval of the Director of the 
Federal Register in accordance with 5 
U.S.C. 552(a) and 1 CFR part 51. Copies 
of the analytical methods cited in 
Standard Methods for the Examination 
of Water and Wastewater (18th and 19th 
editions) may be obtained from the 
American Public Health Association et 
al.; 1015 Fifteenth Street NW., Wash-
ington, DC 20005. Copies of the methods 
set forth in Microbiological Methods for 
Monitoring the Environment, Water and 
Wastes may be obtained from ORD Pub-
lications, U.S. EPA, 26 W. Martin Lu-
ther King Drive, Cincinnati, Ohio 45268. 
Copies of the MMO–MUG Test as set 
forth in the article ‘‘National Field 
Evaluation of a Defined Substrate 
Method for the Simultaneous Enu-
meration of Total Coliforms and Esch-
erichia coli from Drinking Water: Com-
parison with the Standard Multiple 
Tube Fermentation Method’’ (Edberg et 
al.) may be obtained from the Amer-
ican Water Works Association Re-
search Foundation, 6666 West Quincy 
Avenue, Denver, CO 80235. A descrip-
tion of the Colisure Test may be ob-
tained from the Millipore Corp., Tech-
nical Services Department, 80 Ashby 
Road, Bedford, MA 01730. Copies may be 
inspected at EPA’s Drinking Water 
Docket; 401 M St., SW.; Washington, 
DC 20460, or at the Office of the Federal 
Register; 800 North Capitol Street, 
NW., suite 700, Washington, DC. 

(g) Response to violation. (1) A public 
water system which has exceeded the 
MCL for total coliforms in § 141.63 must 
report the violation to the State no 
later than the end of the next business 
day after it learns of the violation, and 
notify the public in accordance with 
subpart Q. 

(2) A public water system which has 
failed to comply with a coliform moni-
toring requirement, including the sani-
tary survey requirement, must report 
the monitoring violation to the State 
within ten days after the system dis-

covers the violation, and notify the 
public in accordance with subpart Q. 

[54 FR 27562, June 29, 1989, as amended at 54 
FR 30001, July 17, 1989; 55 FR 25064, June 19, 
1990; 56 FR 642, Jan. 8, 1991; 57 FR 1852, Jan. 
15, 1992; 57 FR 24747, June 10, 1992; 59 FR 
62466, Dec. 5, 1994; 60 FR 34085, June 29, 1995; 
64 FR 67461, Dec. 1, 1999; 65 FR 26022, May 4, 
2000]

§ 141.22 Turbidity sampling and ana-
lytical requirements. 

The requirements in this section 
apply to unfiltered systems until De-
cember 30, 1991, unless the State has 
determined prior to that date, in writ-
ing pursuant to section 1412(b)(7)(iii), 
that filtration is required. The require-
ments in this section apply to filtered 
systems until June 29, 1993. The re-
quirements in this section apply to 
unfiltered systems that the State has 
determined, in writing pursuant to sec-
tion 1412(b)(7)(C)(iii), must install fil-
tration, until June 29, 1993, or until fil-
tration is installed, whichever is later. 

(a) Samples shall be taken by sup-
pliers of water for both community and 
non-community water systems at a 
representative entry point(s) to the 
water distribution system at least once 
per day, for the purposes of making 
turbidity measurements to determine 
compliance with § 141.13. If the State 
determines that a reduced sampling 
frequency in a non-community will not 
pose a risk to public health, it can re-
duce the required sampling frequency. 
The option of reducing the turbidity 
frequency shall be permitted only in 
those public water systems that prac-
tice disinfection and which maintain 
an active residual disinfectant in the 
distribution system, and in those cases 
where the State has indicated in writ-
ing that no unreasonable risk to health 
existed under the circumstances of this 
option. Turbidity measurements shall 
be made as directed in § 141.74(a)(1). 

(b) If the result of a turbidity anal-
ysis indicates that the maximum al-
lowable limit has been exceeded, the 
sampling and measurement shall be 
confirmed by resampling as soon as 
practicable and preferably within one 
hour. If the repeat sample confirms 
that the maximum allowable limit has 
been exceeded, the supplier of water 

VerDate Aug<1,>2002 07:50 Aug 03, 2002 Jkt 197155 PO 00000 Frm 00352 Fmt 8010 Sfmt 8010 Y:\SGML\197155T.XXX pfrm15 PsN: 197155T



353

Environmental Protection Agency § 141.23

shall report to the State within 48 
hours. The repeat sample shall be the 
sample used for the purpose of calcu-
lating the monthly average. If the 
monthly average of the daily samples 
exceeds the maximum allowable limit, 
or if the average of two samples taken 
on consecutive days exceeds 5 TU, the 
supplier of water shall report to the 
State and notify the public as directed 
in §§ 141.31 and subpart Q. 

(c) Sampling for non-community 
water systems shall begin within two 
years after the effective date of this 
part. 

(d) The requirements of this § 141.22 
shall apply only to public water sys-
tems which use water obtained in 
whole or in part from surface sources. 

(e) The State has the authority to de-
termine compliance or initiate enforce-
ment action based upon analytical re-
sults or other information compiled by 
their sanctioned representatives and 
agencies. 

[40 FR 59570, Dec. 24, 1975, as amended at 45 
FR 57344, Aug. 27, 1980; 47 FR 8998, Mar. 3, 
1982; 47 FR 10998, Mar. 12, 1982; 54 FR 27527, 
June 29, 1989; 59 FR 62466, Dec. 5, 1994; 65 FR 
26022, May 4, 2000]

§ 141.23 Inorganic chemical sampling 
and analytical requirements. 

Community water systems shall con-
duct monitoring to determine compli-
ance with the maximum contaminant 
levels specified in § 141.62 in accordance 
with this section. Non-transient, non-
community water systems shall con-
duct monitoring to determine compli-
ance with the maximum contaminant 
levels specified in § 141.62 in accordance 
with this section. Transient, non-com-
munity water systems shall conduct 
monitoring to determine compliance 
with the nitrate and nitrite maximum 
contaminant levels in §§ 141.11 and 
141.62 (as appropriate) in accordance 
with this section. 

(a) Monitoring shall be conducted as 
follows: 

(1) Groundwater systems shall take a 
minimum of one sample at every entry 
point to the distribution system which 
is representative of each well after 

treatment (hereafter called a sampling 
point) beginning in the initial compli-
ance period. The system shall take 
each sample at the same sampling 
point unless conditions make another 
sampling point more representative of 
each source or treatment plant. 

(2) Surface water systems shall take 
a minimum of one sample at every 
entry point to the distribution system 
after any application of treatment or 
in the distribution system at a point 
which is representative of each source 
after treatment (hereafter called a 
sampling point) beginning in the ini-
tial compliance period. The system 
shall take each sample at the same 
sampling point unless conditions make 
another sampling point more rep-
resentative of each source or treatment 
plant.

NOTE: For purposes of this paragraph, sur-
face water systems include systems with a 
combination of surface and ground sources.

(3) If a system draws water from 
more than one source and the sources 
are combined before distribution, the 
system must sample at an entry point 
to the distribution system during peri-
ods of normal operating conditions 
(i.e., when water is representative of 
all sources being used). 

(4) The State may reduce the total 
number of samples which must be 
analyzed by allowing the use of 
compositing. Composite samples from 
a maximum of five samples are al-
lowed, provided that the detection 
limit of the method used for analysis is 
less than one-fifth of the MCL. 
Compositing of samples must be done 
in the laboratory. 

(i) If the concentration in the com-
posite sample is greater than or equal 
to one-fifth of the MCL of any inor-
ganic chemical, then a follow-up sam-
ple must be taken within 14 days at 
each sampling point included in the 
composite. These samples must be ana-
lyzed for the contaminants which ex-
ceeded one-fifth of the MCL in the 
composite sample. Detection limits for 
each analytical method and MCLs for 
each inorganic contaminant are the 
following:
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